
Sill, skinka och dignande gottebord. Julbord är en populär tradition. Men julbordet är mycket mer än mat och dryck. Det är ett tillfälle att få mötas på riktigt i en värld som blir allt mer digital.
THOMAS JAKOBSSON, CHEFSEKONOM PÅ VISITA
VARJE ÅR SEDAN 2017 har besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation Visita undersökt våra julbordsvanor. Med hjälp av analysföretaget Infostat har drygt 1 000 slumpmässigt utvalda svenskar tillfrågats.
– Julbord är en speciell företeelse i Sverige och traditionen är väl förankrad. De arbetsgivare som bjuder på julbord varje år fortsätter med det. Höga förväntningar från de anställda gör att de inte kan sluta, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita.
Sveriges julbordstradition sticker ut i världen. Vad tror du det beror på?
– Vi är ett sekulärt folk och med tiden har den här typen av traditioner ersatt de kristna. De har blivit ett kitt i samhället och fyller vårt behov av att umgås.
ÄVEN OM ANTALET JULBORD minskar något för varje år uppger sju av tio att det brukar bli bjudna på julbord av arbetsgivaren, åtminstone vissa år. De företag som bara bjuder ibland har blivit fler. Det är framförallt i organisationer med yngre medarbetare som intresset inte är lika stort längre.
– Men personalpolitik är alltid viktigt och julfestligheterna är ett sätt för arbetsgivarna att visa sin uppskattning. Julbordet har också en samlande funktion. När det börjar dra ihop sig mot slutet av året och man vet hur det har gått är julbordet ett bra tillfälle att samla medarbetarna och tacka för en god insats, säger Thomas Jakobsson.
JULBORDET ÄR FRAMFÖRALLT en möjlighet för de anställda att träffas och umgås med varandra. Thomas Jakobsson menar att ju mer digitala vi blir desto mer relevanta blir julborden. När de anställda inte ses fysiskt lika ofta blir julbordet ett sätt att skapa god stämning och samverkan inom företaget.
– Jag tror att kombinationen julbord och konferens kommer att bli allt vanligare. Året summeras under dagen och avslutas med en festlig kväll, säger han.
Har synen på julbordets maträtter förändrats?
– Det traditionella julbordet dominerar fortfarande. 80 procent av de tillfrågade vill inte ha något annat slags julbord men fler av de unga efterfrågar vegetariskt eller veganskt. Visst sker det en förändring men den sker långsamt.
Vilka nya trender ser du?
– Alkoholen blir mindre viktig. Dels är de yngre inte lika förtjusta längre och dels vill företagen hålla julbordet professionellt och följa sina policys. En positiv trend för klimatet är att matsvinnet minskar. Inflationskris och höga råvarukostnader har gjort julbordet mer hållbart.
Kommer arbetsgivare fortsätta att bjuda på julbord?
– Det faktum att vi ses mer sällan på arbetsplatsen kan komma att gynna julbordet. Den digitala tekniken ökar vårt behov av att mötas på riktigt. Varför då spara in på julbordet?
Bli först med att kommentera