
Leila Söderholm är en rutinerad hälsoexpert som med enkla medel och mycket humor inspirerar till bättre vanor i vardagen. Med sin forskningsbaserade kunskap och smittande energi får hon företagets medarbetare att göra små förändringar som leder till större välmående, bättre prestation och mer arbetsglädje. I februari fick hon ta emot utmärkelsen Excellent Speaker 2024 av Di Close.
Text: Ingela Engblom
LEILA SÖDERHOLM är sedan 30 åren omtyckt hälsoexpert. Oavsett om hon medverkar i TV, föreläser på en scen eller coachar individer vill hon entusiasmera till förändringar som får oss att må bättre. – På ett lättsamt sätt hjälper jag människor att bli sina bästa jag. Med små knep kan vi ”lura” hjärnan så att vi känner oss piggare och gladare, säger hon.
HENNES ENTUSIASM ÄR smittsam. Under vårt samtal blir jag fylld av energi. Kanske är hon extra positiv när vi talas vid. En vecka tidigare har hon fått ta emot priset Excellent Speaker 2024. Utmärkelsen delas ut till föreläsare som uppvisat ”exceptionella färdigheter i att inspirera, engagera och leverera värdefull kunskap till sin publik”. Det är Sveriges största chefsnätverk Di Close som utser de bästa föreläsarna. –
Det här är ett kvitto på att det jag gör är rätt och viktigt. Utvärderingarna är gjorda av Sveriges chefer och det krävs att man konsekvent levererar på toppnivå för att få utmärkelsen, berättar Leila. Framgången, tror hon, beror på att hon ser sig själv som en utbildare snarare än som en inspiratör. Hon bygger sina föreläsningar på vetenskap och budskapet går att tillämpa. – Jag sprider inte en massa floskler utan tar med mig deltagarna på en resa genom kroppen. De får kunskap om hur kropp och hjärna fungerar tillsammans. Den hjälper oss att lägga upp strategier för hur vi kan påverka vårt mående.
EN FÖRELÄSNING KAN bland annat innehålla fakta om dopamin och oxytocin. Det kan låta tungt men hon gör det med mycket igenkänning och humor. – Vi behöver duschar av dopamin för att få motorn att fungera. Det är strategiskt smart att få hjärnan att sätta på duschen, säger Leila. Hon vill framförallt lyfta två faktorer som får igång dopaminflödet och därmed energin. Den första är att ge och få beröm. Kicken är omedelbar – för bägge parter. Den andra är fysisk aktivitet i alla dess former. Även rörelse i det lilla ökar dopaminet och därmed energinivån.
EN AV LEILAS POPULÄRA föreläsningar heter ”100% arbetsglädje”. Hon menar att hälsa och arbetsglädje hänger ihop. Om en medarbetare inte mår bra påverkar det alla andra. – Om jag är kort i tonen mot mina kollegor så drar jag ner hela teamet. Men det är inte chefens jobb att göra mig glad. Jag har ansvar för min glädje, säger hon. Även när det kommer till arbetsglädje handlar det till stor del om kroppens kemi. Oxytocin styr över stresshormonerna och går att påverka. Generositet är ett exempel på ett beteende som ökar oxytocinet. När vi ger något till någon annan så sänker det stressen, hos bägge parter, och vi känner glädje. – Det behöver inte vara saker utan det kan vara att ge av sin tid, att se och att lyssna.
LEILA ÄR EN EFTERFRÅGAD föreläsare och mesta delen av sin tid står hon på scen och talar inför företag, organisationer och föreningar. Ibland är föreläsningen en del i ett helt event med temat hälsa. Det kan vara alltifrån att hjälpa företag att kicka igång en stegtävling till att introducera en långsiktig förändring på företaget. Tillsammans med andra hälsoexperter skräddarsyr hon då projektet. – Vi lägger oss alltid på en behaglig nivå utan pekpinnar. Syftet är att nå dem som behöver det mest.
ORSAKERNA TILL VARFÖR företag kontaktar Leila kan variera men målet är alltid att öka medarbetarnas välmående. Företagsledarna är väl medvetna om att om någon eller några mår dåligt påverkar det hela gruppen och därmed produktiviteten. Att minska sjukfrånvaro men också sjuknärvaron är prioriterade frågor. Tillsammans med ledningsgruppen gör hon upp en plan. Ju högre upp i organisationen som den förankras desto större genomslagskraft får den. – Alla tjänar på en gemensam hälsoresa, företaget såväl som medarbetarna. Men jag pratar aldrig om företagets vinster utan adresserar mig alltid till individerna, säger Leila.
RESULTATET ÄR MÄTBART. Före projektet får deltagarna svara på en rad olika frågor. Utifrån vad de är kapabla till får de sedan olika uppgifter, ”actions” att utföra under en period. Därefter sker en uppföljning med samma frågor. – Det är först när vi ser en förändring som vi blir motiverade. Därför är det så viktigt att mäta, säger hon.
ETT LÅNGSIKTIGT PROJEKT startas ofta upp med en kickoff eller ett event omkring friskvård och hälsa. Genom sina föreläsningar …skapar Leila samhörighet bland deltagarna.
– De har inte valt att sitta där. Min första uppgift är att få dem att öppna upp. När de känner igen sig och skrattar, då har jag fångat dem.
Det ena eventet är inte det andra likt. Vissa företag vill ha andningsövningar och andra högintensiva pass. Leila kan leverera hela spektrumet men försöker undvika ombyten om det går.
– Jag vill inte ha några trösklar. Det ska vara enkelt så att jag når ut till alla.
Övningar för hållningsmusklerna är alltid uppskattat. På en arbetsplats är det få som inte har ont någonstans. Leila lägger in enkla övningar i eventet och berättar också om varför de är bra och hur de kan minska smärtan.– Handduksträning har blivit lite av mitt signum. Men det går lika bra med en slips eller scarf. Det är en häftig syn när tusen deltagare rör sig tillsammans med ett stycke tyg mellan händerna, berättar hon.
LEILA OCH HENNES samarbetspartners har skapat en digital plattform med en rad olika verktyg för bättre hälsa. Bland annat har de spelat in poddar för promenader. De kan användas under en konferens men också över tid. I öronen hörs både musik och underhållande förklaringar på vad det är som händer i kroppen när man går. Poddarna är skapade för olika slags behov. De som behöver mer energi får lära sig om syreupptagningsförmågan och de som behöver stressa ner får höra om fördelarna med att gå långsamt.
– En fördel med poddarna är att de kan användas lång tid efter ett event. Jag vill ju att hälsoeffekten ska leva vidare, även utan mig. ◆