Riga fixar Teamkänsla

Lettlands huvudstad överraskar. Igen och igen. Det är svårt att slå stadens utbud av spännande aktiviteter, bra krogar och udda möteslokaler. Riga har något för alla konferensgrupper.

TEXT: INGELA ENGBLOM

ETT VÄLKÄNT TEKNIKFÖRETAG, en ung mediabyrå och en vårdcentral i förorten. Det är bara några exempel på företag som åkt med Marie Reese, projektledare på Boknings- Bolaget, till Riga. Storleken på grupperna har varierat, de har haft vitt skilda syften med sina konferenser och deltagarnas intressen har varit minst sagt olika. – Det spelar ingen roll vilken bransch det rör sig om, utbudet är så stort i Riga att det är lätt att anpassa agendan efter målsättningen med mötet, berättar hon.

I HÖSTAS arrangerad Marie en resa för en grupp kommunikatörer. De skulle svetsa samman teamet genom att lära känna varandra och ha kul tillsammans. Det hade gått bra för företaget under en längre tid så syftet var även att belöna medarbetarna och visa dem uppskattning. – Idag har det blivit seriöst att ha roligt. Det är ett effektivt sätt att behålla den värdefulla personalen.

KRAFTEN I SOCIALA MEDIER har även gjort att positiva upplevelser som läggs upp på Instagram kan locka till sig nya förmågor. Den här gruppen som till vardags arbetar med kommunikation visste att utnyttja mobilerna. – Riga visade sig från sin bästa sida. Solen sken och de kontrastrika färgerna på byggnaderna i gamla stan var helt magiska, säger Marie.

NÄSTAN ALLA grupper vill ha en stadsvandring i programmet. Marie försöker hitta teman efter intresse. Nutidshistoria, kultur eller arkitektur? Den här gruppen var extremt matintresserad så de gjorde en gastronomisk rundvandring. Den började efter frukost på matmarknaden i Zeppelinhangarerna. Där står bönderna från landsbygden och säljer grovt bröd, surkålsjuice och lettisk ost. – Ingen pratar engelska men det går att göra sig förstådd med gester och leenden. Här möter besökaren det genuina Riga, berättar Marie.

SEDAN FORTSATTE vandringen runt i gamla stan med stopp för smakprov av lokala delikatesser på några av stans bästa krogar. Och bra restauranger finns det gott om i Riga. Dessutom är logistiken enkel. Det är inga avstånd vilket gör resan tidseffektiv. Under en långhelg hinner grupperna konferera, umgås och uppleva mängder av saker tillsammans.

VÅR, SOMMAR OCH TIDIG HÖST är Jurmala ett perfekt utflyktsmål. Maries grupp med kommunikatörer klämde in sig i små Fiats och körde ut till bärnstenskustens milslånga stränder. Väl framme finns en uppsjö av teambuildande aktiviteter att välja mellan. Eller så strosar man bara runt bland de färggranna sekelskiftesvillorna dekorerade med fantasifull snickarglädje. – Jurmala blir alltid en positiv och otippad överraskning, säger hon.

DET FINNS MÅNGA bra konferenshotell och spännande lokaler i Riga. Flera av stadens gamla sevärdheter går att boka för events. Under året kommer en gigantisk eventlokal öppna i ett gammalt lagerhus strax utanför city. – Den kommer att bli jätteläcker men än så länge är Grand Poet Hotel hetast i stan. Det är ett nytt och supercoolt lyxhotell i en gammal vacker fastighet.

RIGA ÄR EN kontrastrik stad. Kanske är det just det som gör staden så perfekt för konferenser. Medeltidsbyggnader och Sovjetarkitektur, vackra kyrkor och galna nattklubbar, genuina ölhak och fine dining restauranger. Intrycken blir många och det finns alltid något att prata om. – Mitt kommunikationsgäng tyckte att Riga var den bästa konferensdestination de varit på. De fick många glada minnen som de delar med varandra än idag, säger Marie.

ETT URVAL AV AKTIVITETER I RIGA

UPPTÄCK JUGENDKVARTEREN Jugendarkitekturen i Riga är spektakulär. En guide berättar om de mest uppseendeväckande fasaderna. Besök museet med intakt inredning från epoken och fotografera er i tidstypiska kläder.

CHAMPAGNE & KAVIAR I STALINSKYSKRAPAN
Lär känna staden från taket på Stalinskyskrapan. Njut av Riga-Champagne och äkta rysk kaviar medan ni blickar ut över Riga med omgivningar.

KAJAK I RIGAS KANALER
Från en helt annan vinkel ser ni Riga om ni sätter er i kajaker. Ni paddlar på Rigas kanal förbi Operan och marknaden och ut i floden Daugava.

SKATTJAKT
Upptäck staden i en skattjakt. Ni blir då indelade i lag och med hjälp av karta, lexikon, kamera och frågeformulär tar ni er runt i Riga. Laganda och förmåga att kommunicera med lokalbefolkningen kommer att ta er till olika platser där det ibland bjuds på mat och dryck.

RALLY
Tävla på rallybana i gamla Lada från Sovjettiden eller i supermoderna och snabba Subaru WRX STi. Utomhus go-cart är ett tredje alternativ.

SMAKA RIGABALSAM
Inget besök i Riga utan att smaka den kända örtlikören Rigabalsam. Gå till det före detta apoteket Black Magic Bar där den sägs ha uppfunnits på 1700-talet. Här blir ni serverade den svarta magiska drycken i en miljö som hämtad ur Harry Potter.