Prag ett möte med gastronomi

En resa utomlands ger mervärde till mötet

Prag är en av Europas vackraste huvudstäder och en perfekt destination för konferenser. Det fick 70 medlemmar i Comfort-kedjan uppleva under två intensiva dygn i våras.

TEXT: INGELA ENGBLOM

COMFORT ÄR SVERIGES STÖRSTA VVS-INSTALLATIONSKEDJA.
Varje år arrangerar de ett ägarmöte till vilket medlemsföretagen bjuds in. För att öka mötets attraktionskraft skulle de för första gången träff as utomlands i år. Katarina Lindström, som är VD-assistent för Comfort-kedjan, insåg i ett tidigt stadium att det skulle innebära större utmaningar och mer arbete än att boka en konferensanläggning i Sverige. För att få hjälp tog hon kontakt med Marie Reese på BokningsBolaget. – Vi klickade direkt. Hon förstod vår målgrupp och vad vi var ute efter. Vi hittade genast rätt nivå och jag fi ck bra förslag utifrån vår budget, säger Katarina Lindström.

VALET FÖLL PÅ PRAG. Det är ett kostnadseffektivt resmål som du kan besöka mer än en gång i livet. Genuina bryggerier och trevliga pubar faller många i smaken. Comfortföretagen finns spridda över hela Sverige och deltagarna kom flygandes från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Trots komplex logistik med olika landningstider och bussar kunde konferensen komma igång till lunch. Det var många punkter på agendan. Två hela halvdagar ägnades åt strategier och ägarfrågor. Det största syftet med resan var att öka samarbete och samverkan mellan medlemmarna. – Det händer något med en grupp när de lämnar Sverige. Helst plötsligt blir alla mer här och nu, säger hon.

DET FINNS ALLTID någonting att prata om när man är i en främmande miljö med nya intryck. Det blir lätt att komma i kontakt med personer du aldrig pratar med annars. För att förstärka den möjligheten delades gruppen in i olika lag där de fick jobba med medlemmar från andra delar av landet. Tillsammans upptäckte de Prags största sevärdheter genom en uppdragstävling. Staden är kompakt och det är lätt att ta sig runt mellan alla historiska sevärdheter. Pragborgen, Karlsbron och Rådhuset med det astronomiska uret. Vid tio olika stationer skulle de svara på frågor och lösa uppgifter. – Efteråt fick jag höra att de här timmarna var de mest givande på hela resan. De hade fått nya givande bekantskaper.

NÄR UPPGIFTERNA VAR utförda samlades alla på en pub och gick igenom svaren. Öl är en del av Prags kultur men även måltiden. Matscenen i Tjeckiens huvudstad har ändrats de senaste åren. Influenser utifrån har öppnat upp för trendiga kök med smaker från hela världen. Sida vid sida lever den tjeckiska mattraditionen men idag serveras den ofta med en modern twist. Ett exempel på en sådan krog är Pohostine (Karlín). Dit gick Comfort-gruppen den första kvällen. I en lokal med cool industridesign serverades tjeckisk mat tillagad av lokala råvaror från ett öppet kök.

 

– Det är kul att prova på det som är typiskt för orten, att gå till en krog dit Pragborna går. Marie hade hittat det här stället som låg på en bakgata en bit bortanför de klassiska turiststråken. På vägen dit var jag nästan lite orolig men det var en lyckoträff, berättar Katarina Lindström.

ANDRA KVÄLLEN provade de tjeckisk gourmetmat av den högre skolan. Restaurant Mlýnec ligger vid floden Vlatava med utsikt över Karlsbron. Det serverades innovativa rätter, lika vackra som smakfulla. Även här fick deltagarna någonting att prata om. – Nya upplevelser öppnar upp för både sociala och affärsmässiga kontakter. Det finns ett stort värde i att resa utomlands tillsammans, säger hon. EN

UTVÄRDERING som deltagarna fyllt i har bekräftat att resan var lyckad. De uppskattade att få resa utanför Sverige och har redan kommit med förslag på nya resmål. Katarina Lindström har bestämt sig för att fortsätta samarbetet med BokningsBolaget inför nästa resa. Hon tyckte det var skönt att ha Marie vid sin sida, inte minst på plats nere i Prag. – Nu hoppas jag att ännu fler vill följa med på nästa konferens. Målet är att att alla ska känna att en Comfort-resa vill man inte missa. Tack vare Prag är vi en bra bit på väg.