Tänk till och tänk nytt i jul

Julfesten är en efterlängtad händelse på året. Det är ett tillfälle då de anställda får möjlighet att umgås, ha roligt tillsammans och fira årets framgångar. För att göra julfesten till en minnesvärd och lyckad tillställning gäller det att vara ute i god tid och fundera över vad ni vill uppnå. En julfest eller ett julbord är en investering i personalen.

Att planera årets julfirande är en återkommande punkt på många företags agendor i september. Vad ska vi hitta på, var ska vi vara och vem har tid att ta sig an jobbet? Det kan verka som en enkel uppgift men en julfest kan innehålla så mycket och frågan är vad som passar just er grupp och ert syfte.

En ny trend är att eventbyråer erbjuder paket där företag kan boka in sig på ett komplett arrangemang. ”House of Christmas” är ett exempel där Memento Event gör en takeover av en häftig eventlokal och anordnar Stockholms största julfest. Kvällen har alla ingredienser med allt från traditionellt julbord till nattklubb. Stämningen byggs succesivt upp med hjälp av några av Nordens bästa entertainers. Företagsgrupper mellan tio och 800 personer kan boka paketet och arbetsinsatsen blir minimal.

Att tänka hållbart är en annan trend. Ett dignande julbord med en massa matsvinn kanske inte passar in i er miljöpolicy. Då finns det alternativ som är minst lika bra om inte bättre. K-märkt är ett exempel på en eventarrangör som tänker annorlunda. Genom att låta kockarna välja råvaror efter dagstillgång blir julmiddagen en hållbar överraskning. Menyn finns inte på pränt då den består av sådant som det finns för mycket av eller vars datum strax går ut. Detta gör att kockarna får tillgång till bättre och i många falla mer exklusiva råvaror till ett lägre pris samtidigt som leverantörerna inte behöver slänga överbliven mat. Win-win för alla!

Allt fler företag kombinerar det årliga julfirandet med en innehållsrik konferens och en sammansvetsande teambuilding. December är ingen dålig tidpunkt för att planera nästa års mål och aktiviteter. Att göra julfesten till ett meningsfullt möte blir en lönsam investering.

TÄNK EFTER FÖRE – LITEN CHECKLISTA INFÖR JULFESTEN:

• Välj tidpunkt och plats i god tid. Vissa datum ärhetare än andra och de populäraste platsernablir fort uppbokade.

• Bestäm en realistisk budget för julfesten ochhåll er till den. Försök att inkludera alla tänkbaraoch otänkbara kostnader som transporter,dekorationer, sånghäften och julklappar.

• Maten är viktig för en julfest oavsett om nivill ha ett traditionellt julbord eller något annat.Förutom typ av mat bör ni fundera över omni vill ha buffé eller bordsservering. I nästa steggäller det att säkerställa att det finns alternativför olika kostpreferenser och allergier.

• Historiskt sett har det varit stort fokus på julfestens alkoholhaltiga drycker. Där börjar allt fler företag tänka om och goda alkoholfria alternativ är idag en självklarhet.

• Ett tips är att se till att det finns utrymmen för umgänge och samtal. En julfest är ett perfekt tillfälle att lära känna sina kollegor.