MILJÖOMBYTE – på riktigt

EU:s gemensamma QR-kod, ökad vaccinationstakt och fler flyg i luften. Det är återigen möjligt att åka på en konferensresa i Europa. Med lite extra förberedelser och kunskap om vad som gäller på resmålet blir mötet utomlands en välbehövlig uppstart efter en lång tid av distansarbete.

TEXT: INGELA ENGBLOM

ÄR DET NÅGOT vi längtar efter och behöver så är det miljöombyte. Medarbetare har under lång tid kämpat i sin hemmiljö och nu vill företagen både samla och belöna dem. Vad är väl mer lockande än en resa utomlands?

REDAN NU MÄRKER DE reseproducenter som jag har talat med att allt fler företag börjar boka möten runt om i Europa. Livet har dock inte återgått till det normala och det är mer att tänka på inför resan än vanligt. Först och främst gäller det att följa utvecklingen på destinationen. Restriktionerna ändras konstant. Vilka dokument krävs för att komma in i landet? Räcker det med EU:s covidbevis? Hur vill flygbolaget att dokumentationen ska presenteras? Tänk på att den utökade kontrollen på flygplatserna kan leda till långa incheckningsköer. Packa munskydd och Försäkringskassans europeiska sjukförsäkringskort.

TÄNK OCKSÅ PÅ ATT flera länder har infört vaccinationspass vilket innebär att deltagare som inte är vaccinerade måste testa sig med jämna mellanrum för att kunna gå ut och äta eller besöka sevärdheter och shoppingcenter. Med lite extra planering är ändå en konferensresa i Europa genomförbar och förmodligen blir den helt fantastisk.

3
destinationstips
i Europa

Antwerpen

Arkitektur, mode & choklad

DRYGT TRE MIL NORR OM BRYSSEL ligger Antwerpen, Belgiens andra stad men av många ansedd som den coolaste av de två. Från huvudstadens flygplats tar ni tåget och en halvtimme senare anländer ni till en järnvägsstation från 20-talet som anses vara en av världens vackraste. Antwerpen är en stad av kontraster. Diamantbutiker i anrika byggnader, ruffiga hamnkvarter som rustats upp och blivit trendiga och inte minst alla stora modehus. Gå en guidad ”fashion walk” mellan dem och låt er inspireras. Glöm inte att boka öl- och chokladprovningar – ni är ju i Belgien!

Salzburg

Alptoppar, sagoborgar & Mozart

SALZBURG ÄR SOM EN SAGA. Den örnnästliknande borgen Hohensalzburg blickar ut över den gamla staden och dess barockarkitektur. Gå en vandring i Mozarts eller Sound of Musics spår. Salzburg är perfekt för konferenser som vill kombinera kultur med äventyr. Bara en kort resa från city väntar snöklädda alptoppar, glaciärer och vattenfall. Det är bara 40 minuter till närmsta skidort. En spännande upplevelse är att besöka världens största isgrotta med 42 kilometer långa isgångar. Kombinera grottäventyret med en medeltida middag på borgen Hohenwerfen.

Hamburg

Trendiga hotell & mysiga hipsterkvarter

TJUSIGA HANSAPALATS UTMED de långa kanalerna, vilda partygator och massor av färggrann graffiti. Hamburg är en mångfasetterad stad. Den ligger nästan tio mil från havet men tack vare floden Elbe har Hamburg Tysklands största hamn. Containerfartygen ligger på rad. De gamla sjabbiga hamnkvarteren har förvandlats till en modern stadsdel, Hafencity. Här ligger den spektakulära konserthallen Elbphilharmonie och flera riktigt coola hotell, perfekta för konferensen. Missa inte hipsterområdena Sternschanze och Schanzenviertel. Här hittar ni stadens kanske mest spännande krogar och caféer