PÅ TVÅ HJUL I TRE HUVUDSTÄDER

Nya intryck och spännande upplevelser förenar människor. Det är en av anledningarna till att konferensresor till utlandet oftast blir lyckade och satsningen väl investerade pengar. Mötet blir en ”snackis” som lever lång tid efteråt.

ATT FÖRLÄGGA MÖTET eller kickoffen utomlands ligger på många företags önskelista men ofta finns en rädsla för att tid ska gå till spillo på långa resor. Mellanlandningar är tidstjuvar och om gruppen, av säkerhetsskäl, dessutom måste dela upp sig på flera flyg försvinner timmarna fort. Då gäller det att hitta destinationer dit det går flera avgångar om dagen och gärna med flera flygbolag. Att välja en huvudstad i Europa kan därför vara det bästa alternativet. Med god planering blir utlandskonferensen lika effektiv som minnesvärd. Berlin, Rom och Madrid är stora huvudstäder men där det faktiskt är möjligt att hålla samman gruppen och till och med cykla mellan olika sevärdheter.

TYSKLAND: Berlin

FÅ STÄDER KAN GE SÅ mycket inspiration till mötet som Berlin. Staden är inte bara trendkänslig – den skapar trender. Graffitiprydda murar, hippa barer och en ständigt ny krogscen ger en inspirerande inramning. Här blandas kaos med ordning och subkultur med finkultur. Historiska monument trängs med spännande arkitektur, designhotell och konstnärskvarter. Kulturlivet sprudlar dygnet runt. Det är fortfarande prisvärt att bo, konferera och äta här. Muren mellan öst och väst fascinerar än i dag. Gör en tidsresa och lär er mer om kalla krigets separationer, flyktvägar och spioner. På två hjul kommer ni nära de intressanta platserna med dess gripande historier.

ITALIEN: Rom

ROM HAR BESKRIVITS SOM i en gigantisk ravioli med oändligt mycket fyllning. Staden är full av sevärdheter och det kan vara svårt att välja ut godbitarna. Colosseum, Pantheon, Fontana di Trevi… Överallt finns mysiga gränder, romantiska fontäner och ståtliga pinjeträd. Rom lämpar sig utmärkt för en cykeltur. Avstånden är korta i Rom och era infödda guider väljer vägar utan rusningstrafik. Ni passerar Piazza Navona och Campo de Fiori. Boka en eftermiddag på kockskolan ”A tavola con lo chef ”. Där får ni lära er att göra egen pastadeg som formas till cannelloni och ravioli. Sista dagen, på väg till flygplatsen, stannar ni på en vingård för en guidad rundvandring och lunch.

SPANIEN: Madrid

ERNST HEMMINGWAY LÄR HA SAGT att Madrid är den spanskaste av alla spanska städer. Här finns något för alla. Pradomuseets världsberömda konstsamlingar är ett måste för de kulturintresserade liksom fotbollsklubbarna Real Madrid och Atletico Madrid är måsten för de sportintresserade. De som älskar matlagning får inte missa marknaden Mercado de San Miguel. Även i Madrid går det att göra sightseeingturer med cykel. Upplev sevärdheter som Puerta del Sol, Retiroparken, Palacio Real, Plaza Mayor och Teatro Real tillsammans med en cyklande guide. När mörkret lägger sig är det dags för barhoppning mellan tapasbarerna och därefter middag på en Flamencorestaurang. Gör gärna en utflykt till Toledo och känn historiens vingslag i en av Spaniens äldsta städer