SAMLA KOLLEGORNA FÖRE SOMMARLEDIGHETEN

Plötsligt är den här – sommaren. Våren är ofta hektisk på alla fronter och det är inte ovanligt att det blir panik i juni när det är dags att samla medarbetarna före semestrarna. Med lite framförhållning blir arrangemanget både enklare och bättre. Utekonferens, kul aktivitet eller hälsotema? Här ger vi några tips inför sommarkickoffen.

TEXT: INGELA ENGBLOM

MÖTEN UNDER BAR HIMMEL

Mellan Hallands mäktiga sanddyner, på kala klippor i Stockholms skärgård eller bland Dalarnas kulturpärlor. Överallt finns det fantastiska mötesplatser och inspirerande miljöer för en utekonferens. Smålands urskog, Höga kustens vyer eller den oändliga vildmarken i norr. Att mötas ute blev en trend under pandemin och de som prövade på det då insåg att det fanns mycket att vinna på att lämna den fyrkantiga konferenslokalen för några timmar under bar himmel. Frisk luft ger energi och naturen bidrar till kreativitet och givande samtal.
Hur kan en utekonferens gå till?
Efter en gemensam uppstart delas deltagarna in i mindre grupper för en ”walk and talk”. I små konstellationer diskuterar de det aktuella ämnet under en vandring på väg mot ”mötesrummet”. Där står bekväma solstolar kring en lägereld över vilken kaffet puttrar. Här fortsätter mötet och samtalen. När det blir dags för lunch lagas den tillsammans på stora muurikkor. Kombinera med ett lugnt skogsbad eller en äventyrlig femkamp innan det är dags för återsamling.

BUSHCRAFT – HET KONFERENSTREND

Hugg er egen ved, hämta vatten i närmsta bäck, plocka växter till matlagningen och sov i en koja intill en sprakande brasa. Bushcraft är ett samlingsnamn för ett rustikt friluftsliv, ofta med historisk anknytning. Begreppet är relativt nytt i Sverige men stort utomlands. Bushcraft handlar om kunskapen att närma sig naturen på ett trivsamt sätt på naturens villkor. Under ledning av en vildmarksguide lär ni er att överleva i naturen som våra förfäder gjorde.

PREPPING

Alla pratar om prepping. Vad gör du om elen bryts, internet ligger nere och vattnet slutar rinna ur kranen? Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har gått ut med att alla bör klara sig själva i minst sju dygn. Det ligger även i företagens intresse att det finns kunskap omkring urban överlevnad. En föreläsning om prepping på sommarkonferensen blir garanterat ett uppskattat inslag.

BOOSTA PSYKET PÅ KONFERENSEN

Tidigare har hälsa främst handlat om kroppen och aktiviteterna på konferensen har ofta varit fysiskt ansträngande. Efter pandemin har allt fler insett att den mentala hälsan är minst lika viktig. Självklart behöver vi tänka på kost och motion men hälsotrenden nummer ett i år är att ta hand om psyket. Allt fler företag bokar yoga, meditation och mindfulness på konferensen. Med mindre stress blir vi mer empatiska, kreativa och öppna för nya idéer. Det ökar vår samarbetsförmåga och vi blir mer närvarande och lyhörda. Med andra ord ökar förutsättningarna för en lyckat möte. 

LUGNT & KREATIVT

Femkamper i all ära men det kan vara befriande att få ägna sig åt en rofylld och skapande aktivitet. Bind era egna blomsterbuketter tillsammans med en florist. Blanda olika blommor och växter till helt unika buketter. Eller pröva silversmide tillsammans med en silversmed. Med er hem från konferenser har ni ett egengjort smycke. Dreja är annan en avkopplande aktivitet som ökar kreativiteten. Som minne från konferensen står sedan en skål eller mugg på skrivbordet.

TESTA DISCGOLF – DEN NYA INNESPORTEN

 Discgolf, eller frisbeegolf, är en av världens snabbast växande sporter. Runt om i Sverige finns 140 banor i park-, ängs- eller skogsmark. En bana består av 9 eller 18 hål som avslutas med en korg av kedjor. Reglerna påminner om vanlig golf då det gäller att göra så få kast som möjligt. Utmana kollegorna och se vem är bäst på att undvika träd, buskar och vattendrag. Det blir garanterat många skratt på våg till mål. Ofta kostar det ingenting att spela och alla som kan röra sig i naturen kan vara med. Ett tips är att ge medarbetarna en disc med företagets loggo på som en ”sommar- give-away”

MAT ÄR ALLTID RÄTT

Matlagningsaktiviteter är alltid populärt men det kan kännas trist att gå in i ett fönsterlöst kök en härlig försommarkväll. Istället kan ni göra en matvandring tillsammans. Gå mellan olika ställen som serverar drink, förrätt, varmrätt respektive dessert. Eller smaka på lokala specialiteter hos traktens mathantverkare. Matvandringar finns både i city och på landsbygd. Smaka på Jämtland eller Småland, gå en temavandring i Malmö eller Göteborg. Sommarfesten får en spännande och annorlunda guldkant med kulinariska upplevelser.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*