UTEKONFERENS i alla väder

Under pandemin har vi upptäckt att det går att göra en massa saker utomhus, även när det är vinter och kallt. De nya helgvanorna med släktträffar i skogen ger nu inspiration till höstens möten.

TEXT: INGELA ENGBLOM

MED NATUREN SOM FOND virar ni in er i filtar, häller något värmande i kopparna och låter samtalet börja. Att konferera ute har blivit det nya inne. Ett stort antal konferensanläggningar erbjuder sköna stolar och air beds i skogen, vid stranden eller kanske på en äng. Är ni fjällen sitter ni på renfällar eller gräver ner er i snön. Varma kläder, ett blädderblock och en värmande brasa – sedan kan konferensen starta.

ATT KONFERERA UTOMHUS har många fördelar (även när det inte är en pandemi på gång). Det ger en välbehövlig paus från den digitala vardagen vilket gynnar relationsbyggande och problemlösning. Frisk luft skärper sinnena och ökar koncentrationen. Att promenera i små grupper och diskutera olika ämnen (”walk & talk”) får kreativiteten att flöda och samtalen blir meningsfulla. Efter en lång tid av hemarbete finns det ett stort behov av att svetsa samman gängen och stärka företagskulturen. Det har inte varit lätt för företagsledningar att förankra mål och visioner på distans. Alla de konferensanläggningar som jag har pratat med inför det här numret av Tid för konferens säger samma sak: överst på företagens önskelista ligger någon form av teambuilding – helst utomhus. Aktiviteterna präglas av naturupplevelser och behöver varken vara äventyrliga eller spektakulära. En lugn promenad i skogen kan räcka. Det är samvaron och samtalet som är det viktiga.

5

tips på utomhusaktiviteter under konferensen

1. SKOGSBAD FÖR ALLA SINNEN

Shinrin-yoku är japanska och betyder skogsbad. Det handlar inte om ett dopp i vatten utan om mindfulness i naturen tillsammans med en erfaren guide. Det är en slags skogs- och naturterapi och passar perfekt för grupper som behöver gå ner i varv. Lägg dig i mossan, sitt på en stubbe eller krama ett träd. ”Bada” i dofter, ljud och känslointryck. Skogsbadet avslutas med en stilla stund där deltagarna får dela med sig av sina upplevelser.

2. MOUNTAINBIKE MED QUIZ

Intresset för mountainbike har ökat lavinartat. För vissa företagsgrupper passar aktiviteten perfekt. Deltagarna cyklar efter sin förmåga i leder med olika svårighetsgrad. Utmed vägen ska de svara på en quiz med företagsanpassade frågor. Sedan samlas alla för en lunch i det fria – endera en uppdukad konferensmåltid eller en enklare matsäck.

3. MATLAGNING ÖVER ÖPPEN ELD

Matlagningsaktiviteter är alltid ett bra sätt för att lära känna varandra. Många har säkert varit med om det i proffsiga restaurangkök. Det går lika bra utomhus. Tillsammans med en kock förbereder ni råvaror och eldstad. Kanske lagar ni en flerrätters gourmetmiddag eller en enklare chili con carne till lunch. Det kommer garanterat att smaka gott. Vill ni dra aktiviteten lite längre lagar ni maten på det ni själva hittat i skogen. ”Foraging”, eller insamlande av föda, blir allt mer populärt bland våra kockar och går självklart att genomföra som en konferensaktivitet.

4. GEOCOACHING – LETA SKATTER I GRUPP

Geocaching är en modern version av skattjakt. Många konferensanläggningar erbjuder skräddarsydda aktiviteter där ni tilldelas ett antal koordinater som det gäller att hitta. Vid varje gömma finns en ledtråd för att komma vidare i jakten på skatten. Geocaching är också en skattjakt som äger rum just nu, runt omkring dig. Överallt i världen går det att hitta en kartposition med en ”skatt”, eller en ”cacher” som det kallas. Det är bara att skapa ett gratiskonto på geochaching.com och sätta igång. Förmodligen finns det en skatt nära ert företag eller runt den plats där ni konfererar.

5. KALLBAD – EN HET KONFERENSTREND?

Ingen har väl missat trenden med vinterbad under året som gått. I Sverige är det något som vi kan hålla på med året runt och överallt. Utmed våra kuster finns många konferenshotell med egen brygga eller närhet till kallbadhus. Vi kan nog räkna med att iskalla plurr, med eller utan bastu, kommer att vara en het konferenstrend i vinter.